4 Kasım 2015 Çarşamba

Yemeğin Hası Oturur

Bahçeyle uğraşanlar bilir patlıcan sezonu.. Tabi soğuklarla beraber sezon sonu geldi. Bizimde bahçede bu yıl bol patlıcan verdi saolsun. Patlıcanla yapılabilecek bir sürü yemek denedim bu vesileyle. Temelde patlıcanın kızartılıp ya da közlenerek yemeğe dahil edildiği tüm yemekleri seviyorum. Seviyorum sevmesine de yapılışlarını bilmiyorum. O yüzden rastgele bir tarif bakıp ana malzemelerini öğrenir gerisini doğaçlama yaparım. Bazen işi abartır evde ne varsa usulü ortaya bir yemek çıkarırız sevgili kardeşimle beraber.

Gelelim konuya elde malum patlıcan bol bir oturtma yapalım dedik. Daha önceden oturtma görmüşlüğüm var. Az çok malzemeleri bildiğim bir yemek. Karnı yarık en sevdiğim yemektir ki oturtma onun kolaylaştırılmış versiyonu bence. Oturtmada mantık ana malzemeyi dilimleyip kızartıyorsun ve fırın tepsisine diziyorsun. Sonra harcı üzerine serip fırına veriyorsunuz. Hepsi bu kadar demeyeceğim o kadar da kolay değil :)

Malzemelerimiz:
*patlıcan

*kıyma (ben et kullandım)
*soğan
*sarımsak
*maydanoz
*domates
*tuz
*karabiber
*sıcak su

Patlıcanlarımızı soyup halkalar halinde doğruyoruz. Sonrada patlıcanları yağda kızartıp fırın tepsisine diziyoruz. 
patlıcan oturtma

Patlıcanlarımız bekleye dursun harcın malzemelerini doğrayalım. Soğanları, domatesleri, maydanoz ve sarımsağı doğruyoruz. Soğanları çok iri doğrarsanız yemekte hoş bir görüntü olmaz haberiniz olsun. Bu arada eğer et kullanacaksanız etleri ufak ufak doğramanız gerekir. Malzemeleri hazırladıktan sonra geniş bir tavaya biraz yağ koyup soğanları kavuruyoruz. (Şu pembeleştirme dediğimiz olay) Soğanın ardından kıymayı ve ya eti ekliyoruz.
patlıcan oturtma

 Et biraz pişince domatesleri ilave ediyoruz. Domatesleri ilave ettikten sonra biraz sıcak su ilave ediyoruz. (Yarım çay bardağı kadar) Domatesler eriyene kadar ara ara su ekleyebilirsiniz. Suyu ne zaman eklicem ben diyenleri duyar gibiyim. Tavadaki su kendini çekince ekleyebilirsiniz. Domatesler istenilen kıvama gelince ocaktan indirmek gerek. Ocaktan indirmeden önce kalan malzemeleri ekliyoruz. Harcımız hazır.
patlıcan oturtma


Tepsideki patlıcanların üzerine hazırladığımız harcı dağıtıyoruz. 

patlıcan oturtma

Fırına vermeden önce biraz daha sıcak su ilave ediyoruz. 180 derecelik fırında patlıcanlar eriyene kadar pişiriyoruz. Arada patlıcanlara çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. 

Bazı püf noktolarından bahsedelim.
*Domates sezonu geçti malum bundan sonraki domatesler yemeklerin ekşi olmasına sebep olabilir. Bu ekşiliği kırmak için yemeğe bir miktar toz şeker ilave edebilirsiniz. Patlıcanın acısınıda kıracaktır.
*Tuz ve diğer baharatları suyun arkasından eklerseniz daha homojen bir karışım olur ve tadını daha rahat ayarlayabilirsiniz.
*Yemeğin her aşamasında tadını kontrol etmek size yemeğinizin gidişatı hakkında bilgi verecektir tadına bakmayı ihmal etmeyin.
patlıcan oturtma

Yemeğiniz sunuma hazır. Yapanlara şimdiden afiyet olsun. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder