13 Ekim 2015 Salı

Kendi Kukla Tiyatromuzu Yapıyoruz.

Yeğen canlarla vakit geçirmek her zaman eğlenceli olmuştur. Çocuklarla haşır neşir olanlar bilir hep aynı şeyleri yapmak çocukları sıkabiliyor. Ne yapsak bugün diye düşünürken çocuk tiyatrosu yapmaya karar verdik. Hem hazırlaması hem oynaması çok zevkli oldu. Altını çizerek söylüyorum çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmek isteyen herkese tavsiye ediyorum. Tabi tiyatroyu hazırlarken de çocuklarla birlikte çalışmayı unutmuyoruz. Bu projeyle hem çocuklarınızın el becerisi gelişir hem de yaratıcı zekalarını keşfedersiniz. 

Malzemelerimiz:
*Tiyatro için orta ya da küçük boy bir koli. [ Koliyi büyük ebatlarda seçerseniz kuklalarında aynı oranda büyümesi gerekir bilginize.)
*Pipet [Daha dayanıklı olmasını isterseniz tahta çubuklar da kullanabilirsiniz. 
*Yapıştırıcı
*Resim kağıdı
*Renkli boyalar
*Tel zımba [ Ben pratik olması açısından zımba kullandım. Zımba tehlikeli olabileceği için sadece yapıştırıcı da kullanılabilinir. 


Gelelim yapılışına. Koliyi ortadan ikiye bölüyoruz. Zemine gelecek kısmı seçiyoruz. Üste gelecek kısma biri arka plan resimlerini diğeri kuklaları sarkıtmak için dikdörtgen şeklinde kesikler açıyoruz. 

kukla tiyatrosu

Kolinin arka kısmına yakın (2) numaralı kesik arka plana yerleştireceğimiz resimler için gerekli. Arka plan resimlerinin sabit durması gerekli bu yüzden kesiği biraz dar bırakırsanız daha iyi olur. (1) numaralı kesik kuklaları oynatacağımız kısım. Burası hareketli olacağı için (2) numaralı kesiğe oranla daha geniş olmalı. 
kukla tiyatrosu

Sırada kuklalar var. Biz kırmızı başlıklı kızı seçtik canlandırmak için. Sizlerde canlandıracağınız hikayeye göre kuklaları hazırlayabilirsiniz. Önce resim kağıdına renkli boyalarla kuklaları çiziyoruz. Çizim yeteneğim yok diyenler için bir öneri internetten indirebilir ya da boyama kitaplarındaki karakterleri renklendirip kullanabilirsiniz. Çizdiğimiz kuklaları kesip koliden kalan kartonun bir parçasına yapıştırıyoruz. Kartonu da resme göre kesiyoruz. Resim kağıdının olduğu kısım ön yüzümüz. Kuklanın arka yüzüne oynatabilmemiz için pipeti yapıştırıyoruz. (Ben zımbaladım)
kukla

                kukla                                            kukla                            kukla                                             kukla

Arka planlarımız için resim kağıdımızı kolinin iç kısmına denk gelecek biçimde şekillendiriyoruz. Resim koliden büyük olursa içine yerleştiremeyiz. Gereğinden küçük olursa da kötü görünecektir. O yüzden  kolinin ölçüsüne göre resim kağıdını kesmeniz gerekir. Daha sonra hikayeye göre arka plan resimlerini çiziyoruz. Çizim bittikten sonra resim kağıdının düz durabilmesi için kenarlarına pipet yapıştırıyoruz. Son olarak ta bir pipet de arka planı tutması için yapıştırıyoruz.
kukla tiyatrosu        
  
                                kukla tiyatrosu                                        kukla tiyatrosu         kukla tiyatrosu

Tiyatromuz oyun için hazır. Tiyatromuzun daha güzel görünmesi için kumaşlarla kapayabiliriz. Ya da pratik bir şekilde boyanabilir. Klasik tiyatrolardaki gibi ön kısma bir perde ekleyebilirsiniz. Süslemesi sizin yaratıcılığınıza kalmış. Benim yeğenler aceleci olduğu için biz hemen oynamaya başladık. 
kukla tiyatrosu

kukla tiyatrosu

kukla tiyatrosu

Tiyatroyla oynarken anı olması açısından bol bol video çektik. Tabi gülmekten o video tamamlanamadı. Umarım sizlerde bizim kadar eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. 



                                                                                                      [Yeğencanlar ve Marbling]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder